FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 6,651 miljard euro aan obligaties van eurolanden opgekocht. Dat maakte de centrale bank maandag bekend.

Daarmee lagen de aankopen aanzienlijk lager dan het bedrag van 14,3 miljard euro dat een week eerder voor de aankopen werd aangewend. In de 3 weken sinds de ECB aankondigde het opkoopprogramma uit te breiden naar Spaans en Italiaans staatspapier, kocht de ECB voor ruim 42 miljard euro aan obligaties op.

In totaal heeft de ECB nu voor 115,5 miljard euro aan obligaties van eurolanden op zijn balans.

De ECB maakt niet bekend welke staatsobligaties zijn gekocht, maar algemeen wordt aangenomen dat de bank zich de afgelopen weken vooral heeft gericht op papier van de Spaanse en Italiaanse overheid.

Rente gedaald

Sinds de ECB aankondigde ook Spaanse en Italiaanse schulden op te zullen kopen, is de rente op de obligaties van die landen sterk gedaald. Maandag bedroeg de rente op 10-jarige Spaanse leningen circa 5 procent en op vergelijkbare Italiaanse schulden 5,1 procent. Voor de interventie van de ECB liepen die percentages op tot meer dan 6 procent.

De verwachting is dat de centrale bank voorlopig moet doorgaan met het ondersteunen van de obligatiemarkt. Het noodfonds van de eurolanden, het EFSF, krijgt ook de bevoegdheid om leningen op te kopen, maar hier moeten de parlementen van Europese landen nog wel toestemming voor geven. Als deze er is, kan het EFSF het stokje overnemen van de ECB.