NEW YORK - De beurzen in New York zijn maandag stevig in de plus gesloten. De breed gedragen rally werd veroorzaakt door sterke cijfers over de bestedingen van Amerikaanse consumenten.

Dit nam de angst voor een nieuwe recessie wat weg.

De Dow-Jonesindex sloot 2,3 procent hoger op 11.539,25 punten. De S&P 500 won 2,8 procent tot 1210,08 punten terwijl technologiebeurs Nasdaq een winst toonde van 3,3 procent op 2562,11 punten.

Voorbeurs werd bekend dat de uitgaven van consumenten in juli waren toegenomen. De stijging was de sterkste van de afgelopen 5 maanden. In juni namen de consumentenbestedingen nog af.

Nieuwe steunronde

Het nieuws dat de Amerikaanse consument zijn geld nog laat rollen gaf beleggers lucht. Maar ook speculatie dat de centrale bank in het land misschien komende maand met een nieuwe steunronde komt, droeg bij aan de goede sfeer op de beursvloeren.

Vrijdag werd alom gehoopt op een steuninjectie van de Federal Reserve, tijdens een toespraak van Fed-topman Ben Bernanke in Jackson Hole. Hoewel Bernanke daar niks nieuws aankondigde, zette hij volgens kenners de deur op een kier voor stimulans in september.

Orkaan

Op Wall Street waren de aandelen van verzekeraars maandag in trek. De schade van de gevreesde orkaan Irene leek volgens de eerste schattingen mee te vallen. Travelers Cos en Allstate Corp stonden 5 procent en 8,6 procent hoger. Progressive Corp dikte 3,5 procent aan.

Irene liet desondanks nog steeds van zich horen op Wall Street. De volumes waren relatief beperkt, veel handelaren konden niet op hun werk verschijnen vanwege problemen met het openbaar vervoer.

Griekse banken

Aandelen van financiële concerns profiteerden van berichten uit Europa. Daar kondigden twee van de drie grootste Griekse banken aan te gaan fuseren. JP Morgan Chase won 3,9 procent en Bank of America steeg 8,1 procent.

Laatstgenoemde profiteerde ook van de bekendmaking dat het de helft van zijn belang van 10 procent in de China Construction Bank verkoopt voor ongeveer 8,3 miljard dollar. Zo wil Bank of America zijn financiële buffers versterken.

De euro werd maandag verhandeld voor 1,4505 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat 1,4510 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 87,47 dollar.