TROLHATTAN - De Zweedse vakbond IF Metall heeft een betalingsaanmaning neergelegd bij Saab.

De vakbond, die de fabrieksarbeiders van Saab vertegenwoordigt, wil dat de autofabrikant de lonen over de maand augustus uitbetaalt. Als Saab dit vrijdagmiddag nog niet heeft gedaan, kan IF Metall het faillissement van Saab aanvragen.

Ook de vakbond voor het kantoorpersoneel, Unionen, werkt aan een betalingsaanmaning. De vakbond denkt hier maandag nog mee te komen, aldus jurist Martin Wästfelt van Unionen tegen een Zweedse radiozender.

Uitstel van betaling

Saab heeft nu al 3 maanden op rij de lonen niet op tijd betaald. Saab-topman Victor Muller zei eerder op maandag tegen het tijdschrijft Automotive News niet uit te sluiten dat zijn bedrijf binnenkort uitstel van betaling aanvraagt om zich tegen zijn schuldeisers te beschermen.

''We richten ons op een oplossing, en als de incasso-organisatie in beweging komt, moeten we ons beschermen'', aldus Muller.

Automotive News meldde verder op basis van een anonieme bron dat Saab dicht bij het zekerstellen van kortetermijnfinanciering door enkele Chinese investeerders zou zijn. Hiermee zou het de lonen van de medewerkers en enkele toeleveranciers kunnen betalen.