AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met flinke winsten gesloten. De hoop dat de Amerikaanse centrale bank in september met nieuwe steunmaatregelen voor de economie zal komen, veroorzaakte een positieve stemming. Ook enkele Amerikaanse macrocijfers vielen goed.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,7 procent hoger op 281,26 punten. De MidKap-index won 2,1 procent en eindigde op 470,40 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten tot 2,4 procent in de plus. In Londen bleef de beurs gesloten.

Europese beleggers reageerden nog op een toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke, afgelopen vrijdag in het Amerikaanse Jackson Hole. Hoewel de Fed-baas daar geen nieuwe steunmaatregelen aankondigde, zette hij volgens handelaren wel de deur op een kier voor stimulans in september.

Fusie

In Europa wisten Griekse banken maandag de schijnwerpers op zich gericht. Twee van de drie grootste banken van Griekenland, Eurobank en Alpha Bank, kondigden aan te fuseren. De fusie moet de banken helpen de schuldencrisis en de recessie in Griekenland te doorstaan.

In Amsterdam, waar de halfjaarcijferperiode bijna ten einde is, waren postbedrijf PostNL en roestvrijstaalproducent Aperam de grootste stijgers binnen de hoofdindex AEX met plussen van respectievelijk 6,4 procent en 5,9 procent.

Softwarebedrijf Nedsense opende maandag nog de boeken en bracht teleurstellende resultaten naar buiten. Het aandeel zakte op de lokale markt 7,9 procent.

Verzekeraars

In Zürich klom herverzekeraar Swiss Re 4,4 procent nu blijkt dat de gevreesde grote schade door orkaan Irene in New York uitbleef. Ook in Frankfurt lieten de verzekeraars winsten zien. Allianz klom 3,3 procent en Münich Re won 4 procent.

De euro noteerde op 1,4510 dollar tegen 1,4470 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 2,2 procent tot 87,26 dollar per vat. De prijs van Brentolie ging 1,1 procent omhoog tot 112,59 dollar per vat.