AMSTERDAM – De tweede en derde grootste bank van Griekenland, EFG Eurobank en Alpha Bank, kondigen maandag een fusie aan.

Dat berichten diverse internationale media dit weekeinde op basis van bronnen in de bankensector, waaronder persbureau Reuters.

Als die fusie doorgaat, ontstaat de grootste bank van Griekenland met activa ter waarde van 150 miljard euro, 8 miljoen klanten en ruim 2000 kantoren verspreid over het land.

Ook zal er een belangrijke kapitaalverhoging plaatsvinden. Onder meer het staatsinvesteringsfonds van oliestaat Qatar zou een aanzienlijke participatie in de nieuwe bank verwerven.

Uitdagingen

De regering en centrale bank van Griekenland dringen al een tijdje aan op fusies in de bankensector. De grootste bank, National Bank of Greece, deed begin dit jaar een bod op Alpha Bank, maar ving bot.

De banken in het noodlijdende Griekenland staan voor grote uitdagingen vanwege de uitdijende financiële crisis in het land. Ze hebben te maken met grote verliezen en zien de deposito’s van klanten dalen.

Junkstatus

De Griekse staatsobligaties die ze in hun bezit hebben, hebben de ‘junkstatus’ gekregen en zijn flink minder waard geworden. Op de markten kunnen de Griekse banken nauwelijks nog financiering vinden, waardoor ze zijn aangewezen op leningen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De aandelenkoersen van Alpha Bank en Eurobank zijn sinds het begin van het jaar met zo'n vijftig procent gezakt.

Lees al het nieuws over de eurocrisis in ons dossier