AMSTERDAM - De Amerikaanse aandelenbeurs NYSE zou maandag niet open kunnen gaan als orkaan Irene over New York is getrokken. Dat meldt persbureau Bloomberg.

'Als we hier openen, terwijl geen van onze klanten naar hun bureaus kunnen komen, heeft het niet veel zin om de aandelenbeurs te openen”, zegt senior vice-president Louis Pastina in een interview met persbureau Bloomberg.

Het besluit om wel of niet open te gaan wordt zaterdag of zondag genomen. De federale Securities and Exchange Commission (SEC) is betrokken bij het nemen van die beslissing.

NYSE Euronext, Nasdaq OMX Group Inc, Bats Global Markets en Direct Edge Holdings LLC - de vier grootste Amerikaanse aandelenbeurzen – zijn vooralsnog van plan om maandag open te gaan.

Als de beursvloeren NYSE en NYSE Amex door de orkaan dichtblijven, kan de elektronische handel maandag wel gewoon doorgaan.

Irene

Delen van New York zullen vandaag worden ontruimd vanwege de orkaan Irene. Meer dan een kwart miljoen inwoners worden geëvacueerd. In de stad zullen 91 evacuatiecentra worden geopend voor wie geen onderdak kan vinden.


Het gaat om delen van Brooklyn, Queens and Staten Island. Ook de lagergelegen zuidpunt van Manhattan loopt gevaar. Irene kan daar op zondag overheen komen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer, inclusief het metronetwerk, zal vanmiddag worden stilgelegd. De bruggen in de stad zullen ook worden afgesloten, zodra de storm een kracht bereikt van 96 kilometer per uur.

De Amerikaanse president Barack Obama keerde vrijdagavond van vakantie terug vanwege de komst van de orkaan. Hij riep de Amerikanen op hun huis onmiddellijk te verlaten, zodra de autoriteiten daartoe opdracht geven.

"Ik kan dit niet genoeg benadrukken," waarschuwde hij, "als u op de voorspelde route van Irene woont, moet u nu maatregelen nemen".