NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York schreven vrijdag flinke winsten, ondanks aanvankelijke teleurstelling over de toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

De Fed-topman liet weten dat het herstel van de Amerikaanse economie trager verloopt dan werd gehoopt, maar kondigde geen concrete nieuwe steunplannen aan.

Ook de naderende orkaan Irene die mogelijk over New York zal razen, wist de beleggers niet te ontmoedigen.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 134,72 punten hoger op 11.284,54 punten. Een plus van 1,2 procent. De S&P 500-index kreeg er 1,5 procent bij tot 1176,80 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 2,5 procent omhoog tot 2479,85 punten.

Verliezen

Aan het begin van de handelsdag stonden er nog verliezen op de borden, maar beleggers kregen volgens analisten in de loop van de dag hoop dat er op langere termijn toch nog extra maatregelen inzitten.

Bernanke liet weten dat de ontmoeting van de Amerikaanse centrale bankiers in september twee dagen zou duren, in plaats van een dag, zoals gebruikelijk. ''Dit betekent dat de bankiers tijd nodig hebben om te kijken hoe de economie er echt voorstaat'', aldus een Amerikaanse analist. De Amerikaanse vice-president Joe Biden sprak zich uit voor extra steunmaatregelen vanuit de overheid.

Beleggers bleken weinig aandacht te schenken aan het nieuws dat de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal lager was dan gedacht. De groei kwam uit op 1 procent op jaarbasis. Op basis van eerdere gegevens werd eind vorige maand een groei van 1,3 procent gemeld. Economen rekenden gemiddeld op een bijstelling van de groei tot 1,1 procent.

Tiffany's

Juwelier Tiffany's behoorde tot de winnaars op Wall Street. Na de presentatie van positieve kwartaalcijfers steeg het aandeel van het concern met 9,3 procent.

Technologiefondsen blonken eveneens uit, met een winst van 1,6 procent voor Cisco Systems en een stijging van 2,8 procent voor softwaregigant Microsoft. Apple hield zich, een dag na de aankondiging van het vertrek van topman Steve Jobs, goed staande met een plus van 2,6 procent.

Irene

Ondertussen koerst orkaan Irene langs de oostkust van de VS richting New York. Beleggers gaan er vanuit dat de handel maandag doorgaat. In september 1985 was de NYSE een dag lang gesloten, toen het oog van orkaan Gloria boven New York lag.

Irene had vrijdag al wel vat op de aandelen van verzekeraars op Wall Street. Allstate, Travelers Cos, MetLife en Chubb verloren allemaal aanvankelijk rond de 2 procent. In de loop van de handelsdag herstelden de koersen zich weer.

De euro werd vrijdag verhandeld voor 1,4495 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat 1,4375 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie lag vrijdag 0,2 hoger op 85,42 dollar.