AMSTERDAM – Saab gaat naar de rechtbank om bescherming te zoeken tegen de schuldeisers van de Zweedse autofabrikant. Een Zweeds radiostation meldt dit vrijdag op basis van anonieme bronnen, zo schrijft persbureau Reuters.

De Zweedse deurwaarder heeft bijna 100 claims gekregen van toeleveranciers die geld eisen van Saab. Een week geleden legde de deurwaarder beslag voor circa 550.000 euro op een Saab-rekening.

Uitstel van betaling moet Saab de mogelijkheid geven het bedrijf op orde te brengen, zonder dat er direct aan vorderingen van schuldeisers moet worden voldaan. ''Als de rechter hiertoe besluit bevriezen we de vorderingen van de toeleveranciers'', zei Hans Rydberg van de Zweedse incasso-organisatie Kronofogden tegen de radiozender.

Reactie Swedish Automobile

Swedish Automobile meldde vrijdag kennis te hebben genomen van ''mediaberichten over een vrijwillige herstructurering onder Zweedse wetgeving van Saab''.

Het bedrijf neemt daarbij alle opties in overweging, maar ging niet concreet in op de berichtgeving over een uitstel van betaling. Wel herhaalde het bedrijf eerdere opmerkingen dat het doorgaat met gesprekken over financiering.

Lonen

De lonen van werknemers zouden bij een uitstel van betaling wel gewoon uitbetaald kunnen worden. De productie van de noodlijdende autofabrikant ligt al maandenlang stil vanwege geldproblemen.

Ondertussen krijgen nu ook de dealers van Saab last van de malaise. Garages hebben een gebrek aan onderdelen voor auto's van Saab. Ze zijn nu veel tijd kwijt om niet-oorspronkelijke onderdelen op de kop te tikken om kapotte Saab-auto's te repareren.

Geen ernstige tekorten

Een woordvoerder van de Nederlandse importeur van Saab, Beherman Groep, erkent dat er minder onderdelen worden geleverd, maar hij ziet nog geen ernstige tekorten. De import van nieuwe Saab-auto's ligt al een maanden stil.

De importeur zegt er vertrouwen in te hebben dat Saab een oplossing weet te vinden voor zijn financieringsproblemen en dat de leveringen binnen afzienbare tijd weer op gang zullen komen. Berichten over een uitstel van betaling zijn volgens de woordvoerder gebaseerd op "pure speculatie". 

Productie

Door de betalingsproblemen ligt de productie van Saab al maanden stil. Het bedrijf heeft eerder aangegeven dat de productie op zijn vroegst volgende week wordt hervat, maar vanwege een gebrek aan financiering is het nog steeds niet gelukt met alle leveranciers een overeenkomst te sluiten.

De onzekerheid rond de productie heeft de verkoop aangetast en volgens Peter Hallberg, directeur van de Zweedse organisatie van Saab-retailers, hebben meerdere dealers het merk tijdelijk uit de handel gehaald. Tot dusver heeft slechts één retailer de verbintenis met Saab verbroken.

Winstgevendheid

"We moeten ons richten op wat winstgevend is en het is niet winstgevend om een merk te vertegenwoordigen dat geen auto's produceert", zegt een dealer. "Ik heb klanten die in maart een auto hebben besteld en ik kan ze niks vertellen."

Eerder op de dag maakte Swedish Automobile bekend dat de publicatie van de halfjaarcijfers, die voor vrijdag voorbeurs op de agenda stonden, zijn uitgesteld naar aanstaande woensdag. Er is meer tijd nodig het rapport af te ronden, aldus de onderneming. Ook bleek donderdag dat Saab de salarissen van het fabriekspersoneel niet heeft kunnen overmaken.