AMSTERDAM - Autobedrijf Swedish Automobile heeft de publicatie van de halfjaarcijfers uitgesteld tot 31 augustus. Oorspronkelijk stond de cijferpublicatie van het moederbedrijf van het Zweedse automerk Saab voor vrijdag op de agenda.

Volgens een woordvoerder van Saab is het rapport nog niet volledig klaar voor publicatie. Er zijn geen specifieke redenen voor de vertraging. De slechte financiële situatie bij Saab speelt geen rol bij de vertraging van de halfjaarcijfers, aldus de woordvoerder.

Het uitstel van de publicatie van de halfjaarcijfers door Swedish Automobile kan een voorbode zijn van slecht nieuws, aldus de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

''We weten niet wat de exacte reden is, maar uitstel van cijfers is historisch gezien vaak een voorbode van slecht nieuws'', aldus VEB-directeur Jan Maarten Slagter. Volgens Slagter deden vergelijkbare situaties zich voor bij onder meer het faillissement van Landis en de boekhoudfraude bij Ahold.

'Administratieve zwakte'

''Het is geen teken van kracht, maar van zwakte. Op zijn minst administratieve zwakte. Een bedrijf moet zijn administratieve zaakjes goed op orde hebben. We hebben geen goede hoop en zijn hier niet gelukkig mee'', aldus de VEB-voorman.

Beleggers lijken het eens te zijn met de VEB-voorzitter. Het aandeel Swedish Automobile stond vrijdagochtend op een verlies van ruim 7 procent.

Productie

Saab heeft al sinds april te kampen met een stilgevallen productie door gebrek aan financiering die nodig is om toeleveranciers te betalen.

Topman Victor Muller is hard bezig geweest om financiering aan te trekken in China en de Verenigde Staten. Dit heeft vooralsnog niet voldoende opgeleverd om het bedrijf uit de brand te helpen.

Salarissen

Eerder deze week meldde Swedish Automobile nog dat de salarissen van het personeel van Saab over augustus waarschijnlijk niet kunnen worden uitbetaald. Het geld dat door investeerders was toegezegd is mogelijk niet op tijd binnen om de lonen uit te betalen, aldus het bedrijf.

Inmiddels heeft de deurwaarder al aangeklopt bij Saab om beslag te leggen op banktegoeden van het bedrijf. Volgens de vakbonden en de Zweedse deurwaardersorganisatie heeft Saab per direct 17 miljoen euro nodig om de grootste financiële problemen op te lossen.