AMSTERDAM - De Europese beurzen wisten de verliezen vrijdag, na de teleurstelling over de speech van Fed-voorzitter Ben Bernanke, nog enigszins te beperken.

Bernanke liet weten dat er voor dit moment geen nieuwe steunplannen voor de economie op handen zijn.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,89 punten lager op 276,60 punten. Een verlies van 0,7 procent. De MidKap-index verloor eveneens 0,7 procent en eindigde op 460,82 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten tot 1 procent lager. De beurs in Londen eindigde vlak.

De Europese beurzen werden geholpen door de Amerikaanse, waar de openingsverliezen na korte tijd handelen werden omgebogen in winst. Uitspraken van vice-president Joe Biden die pleitte voor meer stimulering deden de beleggers goed.

Voortouw

Biden reageerde mogelijk op Bernanke, die eerder liet weten dat de overheid het voortouw moet nemen bij het stimuleren van de banenmarkt en dat de centrale bank nu even niet aan zet is.

In september zal de Fed bespreken of er eventueel extra monetaire maatregelen moeten worden genomen. Bovendien zei Bernanke dat het herstel van de Amerikaanse economie veel zwakker verloopt dan werd gehoopt.

De financiële fondsen in de AEX stonden bij de grootste dalers. Aegon daalde 2,9 procent en ING verloor 3,3 procent. Uitzendconcern Randstad daalde 1,6 procent en baggeraar Boskalis zakte ook 2,7 procent.

In de MidKap daalde bouwer Heijmans ruim 6 procent en BAM verloor bijna 7 procent. Uitzender USG People leverde 4,8 procent in.

Saab

Aandelen van Saab-fabrikant Swedish Automobile stonden ook in negatieve belangstelling. Het bedrijf had in de ochtend laten weten de publicatie van de halfjaarcijfers uit te stellen.

Ook verschenen berichten in Zweedse media dat het bedrijf overweegt uitstel van betaling aan te vragen. De onderneming liet weten ''alle opties'' te overwegen. SWANN verloor op de beurs 19 procent in waarde en noteerde op 0,47 euro.

De euro noteerde vrijdag aan het einde van de handelsdag op 1,4470 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op donderdag was dat 1,4375 dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,6 procent tot 84,78 dollar.