AMSTERDAM – Miljardair en topbelegger Warren Buffet investeert 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) in de Amerikaanse bank Bank of America. In ruil hiervoor krijgt Buffet onder andere 50.000 zogenaamde preferente aandelen. Dit meldt Bank of America donderdag.

De investering komt enkele dagen nadat handelaren massaal de aandelen van Bank of America van de hand deden.

Naar verluidt zou de bank veel kosten moeten maken aan onder andere een rechtszaak rond de bubbel op de Amerikaanse huizenmarkt. Hierdoor zou weinig van het eigen vermogen van de bank overblijven.

"Bank of America is een sterk, goed geleid bedrijf", benadrukt Buffet. "Ik ben onder de indruk van de winstgevende prestaties van dit concern."

Aandelen

De preferente aandelen betalen een dividend van 6 procent per jaar en zijn ieder 100.000 dollar waard. Bovendien kan Bank of America op elk moment de aandelen terugkopen, maar wel tegen een premie van 5 procent.

Beleggers volgen Buffet. Op de beurs van New York stegen de aandelen van de bank met meer dan 20 procent.

Soortgelijke manier

Buffet investeerde eerder op een soortgelijke manier in een noodlijdende bank. In september van 2008, in het heetst van de kredietcrisis, kocht Buffet voor 5 miljard dollar aan aandelen van Goldman Sachs.

De transactie leverde de belegger een mooie winst op. Buffet verkocht deze aandelen dit jaar voor 5,6 miljard dollar. In de tussentijd ontving de miljardair nog eens 1 miljard dollar aan dividend.