AMSTERDAM – Het verbod op short selling in Frankrijk, Italië en Spanje wordt verlengd. Dit meldt de Italiaanse krant Il Messaggero donderdag op basis van niet nader genoemde bronnen.

Het verbod op short selling werd op 12 augustus ingesteld en zou na 15 dagen eindigen. Ook België stelde een verbod in, maar de Belgische toezichthouder gaf geen datum waarop het verbod eindigt.

Toezichthouders uit de verschillende landen ontkennen dat er al een beslissing is genomen. De Franse beurswaakhond AMF zei dat er na het slot van de beurshandel een persbericht wordt gepubliceerd.

Woensdag meldde het Financieele Dagblad dat een verbod op short selling niks uitmaakt. Aandelen van banken die onder een verbod vielen, daalden en stegen net zo hard als de aandelen van banken die niet onder een verbod vielen.

Algemeen verbod

De Europese toezichthouder op de financiële markten ESMA liet weten dat het beleid nog steeds wordt afgestemd en dat er wordt besproken of het verbod moet worden verlengd. De Europese leiders konden het niet eens worden over een algemeen verbod op short selling in heel Europa.

Short selling werd al eerder bij het begin van de financiële crisis in 2008 door enkele landen korte tijd verboden. De maatregel pakte toen vooral nadelig uit voor durfinvesteerders zoals hedgefondsen.