AMSTERDAM – De situatie op de geld- en kapitaalmarkten is verontrustend en lijkt op de periode rond de val van Lehman Brothers in 2008. Banken durven elkaar nog maar mondjesmaat geld te lenen.

Dit verklaarde Bert Bruggink van Rabobank woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers, zo meldt het Financieele Dagblad donderdag. Ook Jeroen Drost, bestuursvoorzitter van zakenbank NIBC verklaarde een vertrouwensprobleem te zien.

De Rabobank zelf denkt nu twee keer na voordat het aan een andere bank uitleent. “Wij zijn voorzichtiger geworden ten aanzien van andere partijen. We hebben de limieten opnieuw bekeken”, aldus Bruggink.

De bank zet juist meer geld op rekeningen bij centrale banken. Tot nu toe heeft de Rabobank 40 miljard euro bij centrale banken staan.

Eurocrisis

Een woordvoerder van de Rabobank verklaart tegenover NUzakelijk.nl dat deze situatie inmiddels al ‘enkele weken’ duurt.

De oorzaak voor alle angst is de eurocrisis. Banken zijn bang dat de sector verliezen moet gaan nemen op staatsobligaties. Een oplossing voor het probleem ziet Bruggink dan ook in een vergroting van het Europese noodfonds.

De geld- en kapitaalmarkten zijn belangrijk voor banken om hun activiteiten te financieren. Na de val van Lehman Brothers droogde deze markt op en kwamen sommige banken zwaar in de problemen. Onder andere Fortis was een van de slachtoffers hiervan.