AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag flink in de rode cijfers. Na drie handelsdagen met een positieve afsluiting, zorgden tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt donderdag voor pessimisme onder beleggers.

Een miljardeninvestering van superbelegger Warren Buffett in Bank of America gaf de koersen even steun, maar dat effect verdween al snel.

De AEX-index in Amsterdam sloot 3,09 punten lager op 278,49 punten. Een verlies van 1,1 procent. De MidKap-index was een uitzondering in Europa en klom 0,5 procent tot 464,27 punten dankzij een flinke koerssprong van bouwbedrijf BAM. In Londen en Frankfurt sloten de beurzen tot 1,7 procent lager. De beurs in Parijs verloor 0,7 procent.

Halverwege de middag bleek dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten afgelopen week onverwacht was gestegen. Daarnaast werd het aantal aanvragen van de voorgaande week opwaarts bijgesteld.

Nerveus

De aandelenmarkten bleven verder nerveus in afwachting van de speech die Fed-voorzitter Ben Bernanke vrijdag zal geven tijdens een bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Beleggers hopen dan antwoord te krijgen op de vraag of de Amerikaanse centrale bank verdere steunmaatregelen zal nemen om de economie te stimuleren.

Grootste daler binnen de AEX was supermarktconcern Ahold met een min van 6,2 procent na teleurstellende kwartaalcijfers. Chipmachinemaker ASML verloor 2,3 procent door een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Applied Materials.

BAM

Bouwbedrijf BAM was de grootste stijger in de MidKap met een plus van 10,3 procent na goed ontvangen halfjaarresultaten. BAM wist ondanks moeilijke marktomstandigheden een hogere winst te boeken in de eerste helft van dit jaar.

Beleggers toonden zich aanvankelijk ook tevreden over de halfjaarcijfers van bankverzekeraar SNS Reaal. In de loop van de dag zakte het aandeel echter tot een verlies van 0,8 procent.

Crédit Agricole

In Parijs sprong de Franse bank Crédit Agricole 4,8 procent omhoog na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. De Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland wonnen meer dan 5 procent. Drankenfabrikant Diageo won in Londen 4,7 procent op sterke halfjaarresultaten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,8 procent tot 84,52 dollar. De euro zakte naar 1,4375 dollar, ten opzichte van 1,4395 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.