BUNNIK - Bouwbedrijf BAM heeft in de eerste helft van dit jaar ondanks moeilijke marktomstandigheden een hogere winst behaald.

De prestaties werden geholpen door een sterke verbetering van het resultaat bij de vastgoedtak. BAM handhaafde donderdag de winstverwachting voor 2011.

De nettowinst kwam uit op 65,8 miljoen euro tegen 50,6 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg tot 3,66 miljard euro van 3,43 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. De orderportefeuille stond aan het einde van de eerste helft op 11,4 miljard euro tegen 12,4 miljard euro een jaar eerder.

Prijsdruk

BAM heeft naar eigen zeggen te kampen met moeizame marktomstandigheden, een toenemende prijsdruk en aanhoudende onzekerheid op de bouwmarkt. Het bedrijf herhaalde echter wel zijn verwachting voor een nettowinst over heel 2011 van 120 miljoen euro, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

Bij de divisie Vastgoed behaalde BAM een operationele winst van 1,2 miljoen euro. Een jaar eerder leed het bedrijf nog een verlies van 20,4 miljoen euro bij de vastgoedtak. De afgelopen jaren moest BAM fors afschrijven op de vastgoeddochter vanwege de verslechtering van de woningmarkt.

Woningen

BAM verkocht in de eerste 6 maanden in Nederland 1225 zelf ontwikkelde woningen. Het totaal aantal onverkochte woningen in aanbouw of opgeleverd nam af tot 505 in vergelijking met 753 aan het einde van 2010, aldus BAM.

Bij de divisie Bouw daalde het resultaat naar 41,7 miljoen euro van 46,2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bleef stabiel op 1,42 miljard euro. In Nederland en Duitsland gingen de opbrengsten omhoog, maar in België en Groot-Brittannië daalde de omzet.

Bij Infra steeg het resultaat tot 47,3 miljoen euro van 30,1 miljoen euro in de eerste helft van 2010. De omzet klom tot 1,81 miljard euro. Volgens BAM gingen de opbrengsten in Nederland, Groot-Brittannië, België en Duitsland omhoog.