UTRECHT - SNS Reaal heeft het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 44 miljoen euro, tegen 15 miljoen euro in 2010. Dat bleek donderdag uit de halfjaarresultaten van de bank en verzekeraar.

De banktak leverde met 121 miljoen euro de grootste winstbijdrage. De verzekeringsactiviteiten droegen 75 miljoen euro bij aan het resultaat. Het vastgoedonderdeel Property Finance, dat wordt afgewikkeld, leed een nettoverlies van 118 miljoen euro.

SNS meldde eerder over het eerste kwartaal al een nettowinst van 21 miljoen euro.

Griekse staatsobligaties

SNS incasseerde een verlies van 6 miljoen euro op Griekse staatsobligaties. Dit was een gevolg van het besluit van de Europese landen om de private sector ook een bijdrage te laten leveren aan het reddingspakket voor de Griekse overheid.

Het concern zei te verwachten dat de Europese schuldencrisis zal blijven zorgen voor onrust op de financiële markten. Dat kan een negatieve impact hebben op de bezittingen van SNS Reaal. Verder zal SNS ook te maken blijven houden met afschrijvingen op vastgoedfinancieringen.

Staatssteun

SNS heeft nog 565 miljoen euro aan staatssteun openstaan. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein wilde in een toelichting weinig kwijt over terugbetaling. ''Het is niet waarschijnlijk dat dit in 2011 zal zijn. De intentie om terug te betalen is onveranderd sterk.''

Hij voegde toe dat voor sprake kan zijn van terugbetaling voldaan moet zijn aan een aantal voorwaarden. ''We moeten Property Finance afbouwen. Daarnaast moeten de kernactiviteiten het goed blijven doen en gaan we 700 miljoen euro aan kapitaal vrijmaken.''