SAN FRANCISCO - Steve Jobs (56), kampend met ernstige gezondheidsklachten, stopt als topman van technologieconcern Apple. Daarmee neemt een van de meest legendarische Amerikaanse bestuursvoorzitters in de geschiedenis afscheid.

Een korte afscheidsbrief zorgde wereldwijd direct voor grote treurnis bij Applefans.

''Stop aan de top, goed gespeeld Steve Jobs, goed gespeeld'', zo reageerde een Applefan op Twitter. ''God, laat hem alsjeblieft niet zo ziek zijn'', stelde een andere over de bedenker van onder meer de iPhone en iPad.

Jobs kampt al lange tijd met gezondheidsproblemen. De mede-oprichter van Apple, hij lanceerde het bedrijf in 1976 samen met zijn vriend Steve Wozniak, was sinds 17 januari voor onbepaalde tijd met ziekteverlof.

Dat was de derde keer in 10 jaar. De Appletopman had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij kanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie.

Brief

Jobs kondigde zijn vertrek in een korte brief aan.''Ik heb altijd gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer zou kunnen voldoen aan de verplichtingen en verwachtingen als CEO van Apple, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen. Helaas is die dag nu gekomen.''

Jobs blijft wel bij het bedrijf betrokken als voorzitter van de raad van bestuur, een functie die vergelijkbaar is met die van een voorzitter van een raad van commissarissen in het Nederlandse bestuursmodel.

Invloed

Maar daarmee verdwijnt volgens marktvorsers zijn enorme invloed. Hij wordt als topman opgevolgd door Tim Cook (50), een andere leidinggevende binnen Apple die het concern feitelijk al runde tijdens de ziekte van Jobs. Cook staat bekend als een tegenpool van Jobs: kalm, vriendelijk en zeer gezond.

Anno 2011 is Apple het op een na waardevolste bedrijf ter wereld, met een marktwaarde van 349 miljard dollar (ruim 242 miljard euro). In mei 2010 werd Apple de grootste technologieonderneming van de Verenigde Staten en passeerde daarmee Microsoft.

Afgrond

In 1997 balanceerde het bedrijf echter nog op de rand van de afgrond. Jobs verloor in 1985 een gevecht om de macht met de voormalige bestuursvoorzitter van Pepsi Cola, John Sculley, en werd aan de kant geschoven.

Maar in 1997 werd hij als grote verlosser teruggehaald, omdat Apple bijna failliet ging. Binnen enkele jaren had Jobs het bedrijf weer op de rails.