EINDHOVEN - ING Bank vordert ruim 44 miljoen euro terug van het failliete uitvindersbedrijf InnoConcepts. Dat staat in het tweede faillissementsverslag van curator Louis Deterink, dat woensdag werd gepubliceerd.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) deed in februari aangifte tegen het voormalige bestuur en de commissarissen van het bedrijf. Deterink stelde destijds in zijn eerste faillissementsverslag te vermoeden dat een aantal ex-bestuurders zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatig handelen en belangenverstrengeling.

Drie oud-bestuurders zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ‘valsheid in geschrifte en belangenverstrengeling’. Het drietal, dat zichzelf ‘Trojka’ noemde, heeft vermoedelijk geld weggesluisd van het uitvindersbedrijf naar venootschappen waaraan zijzelf verbonden waren.

Innoconcepts zou door die acties ‘in ernstige mate zijn benadeeld’ terwijl de drie bestuursleden ‘onrechtmatig zijn bevoordeeld en verrijkt’, zo viel te lezen in het eerste rapport.

In totaal zou ongeveer 20 miljoen euro zijn weggesluisd bij het beursgenoteerde bedrijf, dat sinds het hoogtepunt medio 2007 ruim 300 miljoen euro aan beurswaarde zag verdampen.

Rol accountant

ING Bank heeft de activiteiten van InnoConcepts en de meeste van haar vennootschappen gefinancierd voor in totaal 45 miljoen euro. Toen het bedrijf failliet ging bedroeg de schuld aan de bank nog 44 miljoen euro, zo staat in het verslag.

De curator meldt verder een onderzoek te starten naar de oorzaken van het faillissement van InnoConcepts. De manier van werken van het bestuur en mogelijk verdachte transacties worden daarbij onder de loep genomen.

Ook kijkt de curator naar de rol van extern accountant Deloitte en de rol die huisbankier ING Bank speelde bij een aandelenemissie in 2009.

Aansprakelijkheid

Halverwege volgend jaar hoopt Deterink daarover een rapport uit te brengen. ''Dat zou kunnen leiden tot een aansprakelijkheidsstelling van Deloitte, dat vanaf 2005 controlerend accountant was, en mogelijk ING’’, aldus econoom David Tomic van de VEB.

Hoeveel beleggers de dupe zijn van de praktijken en het faillissement van InnoConcepts weet de VEB niet, stelt Tomic. Onder de gedupeerden zijn onder meer Delta Lloyd, dat ongeveer 10 procent van de aandelen bezat, en KBC Groep (ruim 5 procent).

Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte van de VEB in behandeling.