NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn woensdag opnieuw met winst geëindigd. In afwachting van de belangrijke speech van centralebankpresident Ben Bernanke later deze week bleef de nervositeit op de markten echter groot.

De Dow-Jonesindex sloot na een wisselvallige handelssessie 1,3 procent hoger op 11.320,71 punten. De brede S&P 500-index klom eveneens 1,3 procent tot 1177,60 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent tot 2467,69 punten.

De handel kreeg steun van een onverwacht sterke stijging van de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in juli. Veel beleggers hielden de kaarten echter op de borst in afwachting van de toespraak van Bernanke tijdens de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole op vrijdag.

De hoop dat Bernanke in zijn speech, net als vorig jaar, zal hinten op nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie zorgde dinsdag nog voor forse koerswinsten. Woensdag kregen twijfels over de mogelijkheden van de Federal Reserve echter meer vat op de aandelenhandel.

Veilige havens

Zogeheten veilige havens waren wel minder in trek. Vooral goud verloor een deel van zijn glans voor investeerders. De goudprijs daalde woensdag met bijna 60 dollar tot 1768 dollar per troy ounce (31,1 gram). Ook de prijzen van Amerikaanse staatsobligaties gingen sterk omlaag.

Aandelen van financiële concerns deden het goed. Bank of America was met een plus van bijna 11 procent de uitblinker in de Dow Jones. Dinsdag zakte het aandeel nog tot het laagste punt sinds begin 2009, door de vrees dat het concern grote hoeveelheiden vers kapitaal nodig heeft.

Branchegenoot JPMorgan Chase won ruim 3 procent, evenals Goldman Sachs. Citigroup en creditcardmaatschappij American Express gingen circa 4 procent vooruit.

ExxonMobil

Olieconcern ExxonMobil was de enige daler onder de hoofdfondsen met een min van 0,2 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,4 procent tot 85,10 dollar.

De euro werd voor 1,4420 dollar verhandeld, tegen 1,4395 dollar aan het einde van de beurshandel in Europa.