AMSTERDAM - Het verbod op short sellen van bankaandelen heeft geen invloed op de koersen daarvan. Dat tonen de koersbewegingen van Europese banken aan.

Twee weken geleden voerden Frankrijk, Italië, Spanje en België een verbod in op het short sellen van bankaandelen. De aandelen van de financiële fondsen van de vier Europese landen gaan echter nog steeds even hard omhoog en omlaag als aandelen van Europese banken die niet onder het verbod vallen, zo schrijft het Financieele Dagblad.

De verwachting was dat doordat beleggers in deze vier landen tijdelijk geen geleende bankaandelen mogen verkopen in de hoop ze tegen een lagere prijs terug te kunnen kopen, de koers van de bankaandelen niet verder zou dalen. In Duitsland geldt het verbod al sinds 2010.

Nederland

Maar uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat een verbod op short selling een daling van bankaandelen niet kan voorkomen. Groot-Brittannië en Nederland besloten daarop het verbod niet in te voeren. Toezichthouder AFM zei geen reden te zien om de regels voor short gaan uit te breiden en heeft eerder geconcludeerd dat het vorige verbod geen effect had op de financiële markten.