ZWOLLE - De producent van buizen en leidingsystemen Wavin heeft in het eerste halfjaar van 2011 een flinke omzet- en winststijging gerealiseerd. 

De hogere grondstofprijzen zetten de operationele winstgevendheid echter onder druk. Dat maakte Wavin woensdag bekend bij de presentatie van de cijfers over de eerste 6 maanden van dit jaar.

De grondstofkosten konden volgens topman Henk ten Hove niet volledig worden gecompenseerd. De prijzen van grondstoffen waren aan het begin van de zomer 15 tot 20 procent hoger dan begin dit jaar.

De piek hierin lijkt volgens het bedrijf wel bereikt, maar Wavin verwacht dat ook in de rest van het jaar de marges onder druk zullen blijven staan. Wel gaat de onderneming uit van een positieve omzetontwikkeling gedurende de resterende maanden van 2011.

Omzet

In het eerste halfjaar bedroeg de omzet 681 miljoen euro, een stijging van 14,7 procent ten opzichte van vorig jaar en hoger dan analisten hadden verwacht.

Marktvorsers gingen uit van 672 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 4,3 miljoen euro, terwijl analisten een bedrag van 3,1 miljoen verwachtten. In 2010 was de winst nog 0,2 miljoen euro.

De operationele winst (ebitda) kwam iets lager uit dan in 2010, waardoor ook de operationele marge, de verhouding tussen de winst en omzet, lager uitkwam dan vorig jaar.

Zowel in het eerste als tweede kwartaal was er sprake van stevige groei in Noord-Europese landen, Duitsland en in Oost-Europa. Maar in Nederland, Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk was dat veel minder het geval. Daar zijn de marktomstandigheden ''nog steeds lastig'', aldus Wavin.