NEW YORK - De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. Wall Street trok zich op aan de hoop dat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, een poging zal doen de economie te stimuleren.

De Dow-Jonesindex won 3 procent tot 11176,76 punten. De brede S&P 500 ging 3,4 procent omhoog tot 1162,35 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg 4,3 procent tot 2446,06 punten.

Ben Bernanke geeft later deze week een speech op een bijeenkomst van centrale bankiers waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

De hoop is dat de voorzitter van de Fed nieuwe monetaire maatregelen zal aankondigen om de economie te stimuleren.

Tijdens dezelfde bijeenkomst een jaar geleden kondigde Bernanke een nieuw opkoopprogramma voor Amerikaanse staatsobligaties aan.

Rentestanden

Hiermee probeert de Fed de rentestanden te drukken en zo bedrijven en consumenten te stimuleren om meer geld te lenen en minder te sparen.

Dit zou moeten leiden tot meer investeringen en consumptie en zou zo de economie een impuls moeten geven.

De aanpak van Bernanke kan echter ook rekenen op veel kritiek. De maatregelen zouden vooral leiden tot een daling van de dollar en het oplopen van de inflatie.

Huizenmarkt

Beleggers leken tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt te negeren. Eerder op de dag werd bekend dat in juli omgerekend naar een cijfer op jaarbasis 298.000 nieuwe huizen zijn verkocht in de VS. Dit was minder dan economen hadden verwacht.

In de Dow waren bijna alleen maar stijgers te vinden. Oliebedrijven Chevron en Exxon Mobil stonden bovenin met koersstijgingen tot 5 procent. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 86,20 dollar.

Bank of America

Bank of America verloor 1,9 procent en stond daarmee onderin de Dow. Een bekende analist stelde op zijn website dat de bank mogelijk voor 100 tot 200 miljard dollar aan afschrijvingen zal moeten doen.

De afgelopen maanden hebben verschillende analisten gesteld dat de bank extra kapitaal nodig heeft.

Euro

De euro noteerde 1,4440 dollar, tegen 1,4430 dollar aan het eind van de Europese beurshandel.

De goudprijs zakte weg, nadat maandag voor het eerst in de geschiedenis de grens van 1900 dollar per troy ounce goud (31,1 gram) was gebroken. Goud noteerde dinsdag ongeveer 1820 dollar.