AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Een succesvolle veiling van Spaanse staatsleningen gaf de handel steun.

Ook hoopten beleggers dat Ben Bernanke, de voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, vrijdag zal aangeven bereid te zijn te proberen de kwakkelende Amerikaanse economie te stimuleren.

De AEX-index van de Amsterdamse beurs sloot 0,7 procent in de plus op 278,32 punten. De MidKap-index won ook 0,7 procent tot 453,87 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,1 procent.

Spanje

Spanje betaalde bij de veiling van het staatspapier een lagere rente dan voor een staatslening die het land in juli uitgaf. De daling van de rente hangt samen met de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om obligaties van Spanje en Italië op te kopen. Hiermee steunt de ECB de waarde van staatsobligaties van deze landen.

De koploper van de AEX was telecombedrijf KPN met een 3,6 procent hogere koers. Voormalig bestuursvoorzitter Bessel Kok van het Belgische Belgacom zei in de Belgische krant De Tijd dat de twee bedrijven opnieuw in gesprek zouden moeten gaan over een fusie.

Corio

Vastgoedbedrijf Corio kreeg een hoger beleggingsadvies van Rabo Securities. Volgens Rabo is het aandeel interessant door de ontwikkelingsprojecten die Corio in de pijplijn heeft zitten. Het aandeel stond bovenin de AEX met een koerswinst van 3,5 procent.

In de MidKap won automatiseerder Ordina 7,2 procent. Het bedrijf had beter dan verwachte halfjaarresultaten gepubliceerd. Biotechnologiebedrijf Pharming was de koploper van de index voor middelgrote fondsen met een plus van 8,1 procent.

Goud

De goudprijs noteerde rond 1860 dollar per troy ounce (31,1 gram). De prijs van het edelmetaal brak maandagavond voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 1900 dollar per troy ounce.

De euro klom tot 1,4430 dollar tegen 1,4380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 85,40 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder tot 109,05 dollar per vat.