AMSTERDAM - Tegenvallende economische groeicijfers hebben dinsdag een einde gemaakt aan de opmars van de Europese beurzen. Na 3 dagen met koerswinsten stonden de meeste graadmeters de hele dag in het rood.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,8 procent lager op 291,51 punten. De MidKap ging 2,6 procent achteruit tot 477,51 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,3 en 0,5 procent. De FTSE-index in Londen klom in het laatste handelsuur naar een minieme winst van 0,1 procent.

Dinsdagochtend bleek uit een reeks cijfers dat de groei van de Europese economie in het tweede kwartaal aanzienlijk minder sterk was dan gedacht. Zowel in Duitsland als in Nederland groeide de economie slechts met 0,1 procent op kwartaalbasis, voor de hele eurozone kwam de groei uit op gemiddeld 0,2 procent.

Topontmoeting

Ook de schuldencrisis wierp weer een schaduw over de beurshandel. Dinsdagmiddag begon in Parijs een topontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Tijdens de beurshandel kwamen er echter geen aanwijzingen over hun agenda naar buiten.

In Den Haag sloot minister van Financiën Jan Kees de Jager tijdens een debat met Tweede Kamerleden de invoering van euro-obligaties op termijn niet uit. Voorlopig hecht de Nederlandse regering echter meer belang aan hardere sancties voor zondaars tegen de Europese begrotingsregels.

ArcelorMittal

De tegenvallende economische cijfers raakten onder meer staalproducent ArcelorMittal, die met een min van ruim 4 procent onderaan de AEX stond. Ook uitzendondernemingen gingen stevig onderuit. Randstad leverde 2,9 procent in. USG People en detacheerder Brunel werden bijna 5 procent minder waard en hoorden daarmee tot de grootste verliezers in de MidKap.

De slechtere economische vooruitzichten deden ook autobouwers geen goed. In Parijs verloren Renault en Peugeot bijna 2 procent. In Frankfurt gingen Daimler en BMW circa 1 procent achteruit.

De waarde van de euro daalde licht tot 1,4415 dollar, tegen 1,4445 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie nam met 0,5 procent af tot 87,50 dollar. De prijs van Brentolie zakte met 0,2 procent tot 109,70 dollar per vat.