ROTTERDAM - Het Amerikaanse Cargill lijkt er met het Nederlandse diervoederbedrijf Provimi vandoor te gaan. Maandag werd bekend dat Cargill een overnamebod op tafel heeft gelegd van 1,5 miljard euro en dat de twee partijen exclusieve gesprekken gaan voeren.

Branchegenoot Nutreco en chemiereus DSM waren ook geïntereseerd in Provimi. De twee bedrijven onderzochten de mogelijkheid samen een bod uit te brengen.

De twee bedrijven zien het samengaan ''als strategisch passend, zowel geografisch als cultureel''. Na het samengaan ontstaat een ''krachtige'' speler in de wereldwijde diervoedermarkt. De positie van Provimi in Latijns-Amerika, Rusland en Azië spreekt Cargill erg aan.

''Cargill leverde een heldere en doorslaande presentatie om onze nieuwe eigenaar te worden en wij geloven dat een combinatie een sterker bedrijf oplevert'', aldus Ton van der Laan van Provimi.

Provimi is sinds 2007 in handen van private equityfonds Permira. Het bedrijf had in 2010 een jaaromzet van 1,6 miljard euro. Er werken circa 7000 mensen voor Provimi. Het bedrijf heeft activiteiten in 26 landen en exporteert naar meer dan honderd landen.