NEW YORK - De toonaangevende Amerikaanse graadmeters op Wall Street zijn op de eerste handelsdag van de week met winst gesloten. Beleggers zijn hoopvol dat Europese regeringsleiders een oplossing vinden voor de schuldenproblematiek in de eurozone.

Bovendien was er ook groot overnamenieuws van onder meer Google dat de beurzen een positief duwtje gaf.

Daarnaast waren koopjesjagers op de beurzen actief om zeer sterkt gedaalde aandelen weer op te pakken. Volumes bleven echter achter op een gemiddelde handelsdag.

De Dow-Jonesindex met hoofdfondsen sloot 1,9 procent hoger op 11.482,90 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 2,2 procent tot 1204,49 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 1,9 procent kon bijschrijven tot 2555,20 punten.

Winst

Het is de derde dag op rij dat er winsten op de borden stonden. Al is het nog een lange weg terug naar de hoogste standen van het jaar. Sinds eind april heeft de S&P 500 bijna 13 procent in waarde verloren.

Een handelaar waarschuwde dat de grote volatiliteit van de afgelopen periode terug kan komen door de Europese schuldenproblematiek. ''Europa is extreem langzaam in het maken van enige beslissende actie om de perceptie te verbeteren. Daardoor denk ik dat volatiliteit tot aan het einde van het kwartaal kan blijven.''

Naar een ontmoeting tussen de Duitse en Franse regeringsleiders Angela Merkel en Nicolas Sarkozy dinsdag wordt halsreikend uitgekeken.

Motorola

Het aandeel Motorola Mobility sprong omhoog (met ruim 55 procent) na het overnamebod van 40 dollar per aandeel door internetgigant Google. Dat aandeel verloor 2 procent. In totaal biedt Google 12,5 miljard dollar voor de fabrikant van onder meer mobiele telefoons.

Andere telefoongerelateerde fondsen profiteerden van het overnamenieuws. Zo stond het aandeel Research in Motion, de maker van onder meer BlackBerry, 10,4 procent hoger, Nokia steeg ruim 17,4 procent.

Financiële aandelen behoorden ook tot de winnaars. Bank of America steeg bijna 8 procent nadat het bekend had gemaakt de Canadese creditcardactiviteiten af te stoten.

De euro noteerde 1,4445 dollar, gelijk aan de waarde van de munt aan het einde van de handelsdag in Europa. Een vat ruwe olie werd 2,7 procent duurder tot 87,70 dollar.