AMSTERDAM – Google heeft Motorola Mobility Holdings, de mobiele afdeling van het voormalige Motorola Inc., overgenomen voor 12,5 miljard dollar (zo'n 8,8 miljard euro).

Dat blijkt uit een verklaring van de zoekgigant. De prijs per aandeel ligt 63 procent hoger dan bij het slot van de beurs op vrijdag.

Google benadrukt dat Android open blijft voor andere fabrikanten en dat Motorola, die nu een licentie heeft op het besturingssysteem Android, dezelfde positie behoudt. Motorola wordt door de zoekgigant gerund als een apart bedrijf.

Motorola

Motorola is aan het begin van 2011 opgedeeld in Motorola Mobility Holdings (de mobiele tak van het bedrijf) en Motorola Solutions. Google heeft de mobiele tak overgenomen. Motorola koos er in 2008 voor Android als besturingssysteem.

"Samen zullen we een geweldige gebruikerservaring realiseren die het hele Androidsysteem ten goede zal komen", aldus Google in de verklaring. Over de beschikbaarheid van Android voor andere fabrikanten schrijft de zoekgigant: "Verschillende hardwarepartners hebben bijgedragen aan het succes van Android en we zullen met hen blijven samenwerken.

Patenten

Met de aankoop van Motorola haalt Google ook een hoop patenten binnen. Het afgelopen jaar werden Androidfabrikanten door bedrijven als Apple en Microsoft aangeklaagd vanwege patentschending.

De bedrijven stellen dat er technieken in Android gebruikt worden waar geen licenties voor aangeschaft waren. Google stelt nu: "Met deze aankoop staan we sterker in het verdedigen van het Androidplatform tegen dreigingen van Microsoft, Apple en andere bedrijven."