AMSTERDAM - De toonaangevende Europese graadmeters wisten de eerste handelsdag van de week met winst af te sluiten. Beleggers hopen op een rustigere handelsweek na de flink volatiele handelsdagen van de afgelopen periode.

Het herstel dat eind vorige week werd ingesteld kreeg maandag in ieder geval gevolg.

De AEX met hoofdfondsen sloot in Amsterdam 0,6 procent hoger op 293,70 punten. De index voor middelgrote bedrijven MidKap won 1,1 procent tot 490,41 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt konden tussen de 0,4 en 0,8 procent bijschrijven.

Volgens handelaren blijven de aandelenmarkten nerveus in afwachting van het crisisoverleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, dinsdag. Ook zal de discussie over de euro-obligaties nauwlettend worden gevolgd.

Obligaties

Een woordvoerder van de Duitse regering liet maandag weten dat de uitgifte van Europese staatsobligaties niet op de agenda staat van de topontmoeting. Verschillende Duitse ministers en politici gaven maandag aan niets te zien in euro-obligaties, nadat afgelopen weekeinde de discussie over euro-obligaties weer oplaaide.

Zondag meldde Welt am Sonntag dat de Duitse regering bereid zou zijn in te stemmen met de uitgifte van euro-obligaties om de schuldencrisis te bezweren.

Fugro

In de AEX sloot bodemonderzoeker Fugro de dag af als grootste winnaar met een koerswinst van 5 procent. Onderaan was chipmachinemaker ASML te vinden met een daling van 2,3 procent.

Tijdens de handelsmiddag werd bekend dat het Amerikaanse Cargill een overnamebod heeft gedaan op het Nederlandse Provimi. Chemiereus DSM en diervoederbedrijf Nutreco aasden ook op Provimi. AEX-fonds DSM sloot 0,7 procent hoger en Nutreco won in de MidKap 1,5 procent.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming was met een winst van 7 procent de grootste stijger onder de middelgrote fondsen. Het bedrijf kondigde aan een bestaande licentieovereenkomst met het Zweedse Orphan Biovitrum te hebben uitgebreid en een additionele order voor Rhuconest te hebben ontvangen.

Op de lokale markt dook detacheerder DPA Group 17,5 procent omlaag na tegenvallende halfjaarcijfers en door zorgen over de financiële situatie van het bedrijf.

De euro noteerde op 1,4445 dollar tegen 1,4240 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 86,79 dollar.