AMSTERDAM – De Deense regering maakt plannen voor een nieuwe reeks maatregelen om de bankensector in het land steun te bieden. Vooral kleine banken verkeren in moeilijkheden.

Dat heeft de minister van Economische Zaken Brian Mikkelsen vrijdag gezegd, zo meldden diverse internationale media waaronder The Wall Street Journal.

De overheid wil het bijvoorbeeld aantrekkelijker maken voor gezonde banken om de zwakke kleine banken over te nemen.

Er zijn nog geen besluiten gevallen over welke maatregelen dat precies zullen zijn. De minister zei dat de politieke partijen binnenkort opnieuw bijeen komen.

Kleine banken

Een aantal kleine banken verkeert in ernstige problemen vanwege de slechte leningen aan vastgoedontwikkelaars en aan de noodlijdende agrarische sector. In een recent rapport van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s stond dat 15 van de kleine Deense banken mogelijk om kunnen vallen in de komende drie jaar.

De minister zei dat sommige banken "serieuze problemen" kunnen krijgen als de staatssteun in 2013 afloopt.

Strenge regels

Het nieuws volgt op zorgen onder analisten en investeerders over de invoering van het zogeheten Bank Package 3 in maart vorig jaar. Zij stellen dat Deense banken door de invoering van die nieuwe strenge regels moeilijker toegang hebben tot de internationale kapitaalmarkt.

Denemarken heeft ongeveer 130 banken op zo'n 5,5 miljoen inwoners.