FRANKFURT - Duitsland wil dat er een Europees verbod komt op de ongedekte handel met geleende aandelen of obligaties, het zogeheten 'naked short selling'.

Dat zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën vrijdag. Bij de ongedekte variant van short selling verkoopt een belegger financiële stukken aan een andere partij zonder de stukken in bezit te hebben.

Op het moment dat de aandelen of obligaties moeten worden geleverd koopt de belegger ze op de markt tegen de dan geldende prijs. Ligt die prijs lager dan de prijs waarvoor de stukken werden doorverkocht, dan maakt de verkoper winst.

Duitsland hoopt dat een verbod ''verwoestende speculatie'' kan tegengaan, stelde de woordvoerder. De Duitse regering steunt het verbod op short selling dat vrijdag in België, Spanje, Frankrijk en Italië werd doorgevoerd, voegde hij eraan toe.

Geen plannen

De voorzitter van de Europese toezichthouder op de financiële markten ESMA, de Nederlander Steven Maijoor, zei vrijdag dat er vooralsnog geen plannen zijn om het verbod op short selling uit te breiden naar andere landen. ''Maar we kunnen niet uitsluiten dat daar in de komende dagen, weken of maanden verandering in komt.''

Groot-Brittannië gaf vrijdag aan geen plannen te hebben om een short-verbod door te voeren.

De ongedekte shorthandel werd tijdens de financiële crisis in september 2008 al op grote schaal verboden, onder meer in Nederland. Dat verbod werd eind mei 2009 weer opgeheven.