AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben vrijdagmiddag de winsten verder uit weten te breiden. De markten lijken zich daarmee te stabiliseren na een hectische ochtendhandel. Beleggers wachten echter nog op de bekendmaking van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Een tegenvallend cijfer zou volgens handelaren voor een omslag op de beurzen kunnen zorgen.

De AEX-index noteerde vrijdagmiddag 2,6 procent hoger op 290,13 punten. De MidKap-index won 3 procent tot 483,09 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen tot 3 procent hoger. De beurzen in New York stonden kort na de openingsbel tot 1,1 procent hoger.

Het verbod op short selling, dat vrijdag in 4 EU-lidstaten werd ingevoerd in de hoop de markten te kalmeren, lijkt vooralsnog enig effect te sorteren. Donderdagavond werd bekendgemaakt dat Frankrijk, Italië, België en Spanje het zogenoemde short selling gaan verbieden.

Société Générale

In Parijs steeg de Franse bank Société Générale ruim 4 procent. Concurrent Credit Agricole won 1,6 porcent en BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, klom 3,8 procent. In de afgelopen dagen lagen de Franse banken flink onder vuur na geruchten over hun financiële gezondheid.

Duitsland kondigde vrijdag aan voorstander te zijn van een Europees verbod op ongedekte handel met geleende aandelen of obligaties, het zogeheten 'naked short selling'. Bij de ongedekte variant van short selling verkoopt een belegger financiële stukken aan een andere partij zonder de stukken in bezit te hebben.

De Duitse banken Commerzbank, Deutsche Bank en verzekeraar Allianz lieten winsten zien van tot 6 procent.

Verzekeraars

In Amsterdam, waar geen shortverbod op financiële aandelen werd ingevoerd, waren verzekeraar Aegon en bankverzekeraar ING de grootste stijgers op de AEX met winsten van 7,7 procent en 6,3 procent.

Aegon had de wind in de rug door een positief rapport van kredietbeoordelaar Moody's. Grootste daler was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van bijna 7 procent na tegenvallende halfjaarcijfers.

TMG

Uitgeefconcern Telegraaf Media Groep (TMG) zakte 1,9 procent. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf, netwerksite Hyves en Sky Radio maakte tegenvallende resultaten bekend en gaf een sombere vooruitblik voor de rest van het jaar.

De euro was 1,4270 dollar waard tegen 1,4225 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 87,34 dollar.