
Verbod op short selling in EU-landen
De maatregelen in de vier EU-lidstaten gaan vrijdag in.
De Franse toezichthouder AMF laat weten dat het verbod in het land twee weken van kracht blijft. Daarna kan de regeling worden verlengd. Ook de Belgische toezichthouder FSMA heeft het verbod bevestigd.
Het verbod richt zich op de handel met geleende aandelen, waarbij wordt gespeculeerd op koersdalingen. In markten waar veel wantrouwen heerst, kan die handel de koersen verder onder druk zetten.
Bij short selling leent een belegger aandelen of obligaties voor een bepaalde periode van een andere partij, om ze direct aan een derde partij door te verkopen. Vlak voor het moment dat de geleende stukken moeten worden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar, koopt de belegger ze weer op de markt, tegen de dan geldende marktprijs.
Als die prijs lager is dan de prijs waarvoor de geleende stukken werden doorverkocht, dan maakt de 'short seller' winst.
Valse geruchten
Als deze transacties op grote schaal plaatsvinden, kan een zelfversterkend effect ontstaan waarbij de koersen van aandelen of obligaties steeds verder omlaaggaan.
Volgens de Europese toezichthouder op de financiële markten (ESMA) is het verbod vrijdag onder meer ingesteld om te voorkomen dat marktpartijen winsten kunnen boeken door valse geruchten in de markt te zetten.
Nederland
De handelwijze werd al eerder bij het begin van de financiële crisis in 2008 door enkele landen korte tijd verboden. De maatregel pakte toen vooral nadelig uit voor durfinvesteerders zoals hedgefondsen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet geen noodzaak voor verdere maatregelen tegen short selling op de Nederlandse markt. Dat liet de AFM vrijdag weten.
Naked short selling
Duitsland wil dat er een Europees verbod komt op de ongedekte handel met geleende aandelen of obligaties, het zogeheten 'naked short selling'. Dat zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën vrijdag.