NEW YORK - De beurzen op Wall Street herstelden zich donderdag fors van de duikvluchten eerder deze week. Na een scherpe daling op woensdag, namen beleggers donderdag weer posities in.

Een meevallend cijfers over het aantal uitkeringsaanvragen in de VS en beter dan verwachte bedrijfsresultaten deden het humeur goed.

De handel was volgens handelaren nog erg volatiel, met stevige koersbewegingen.

De Dow-Jonesindex sloot 423,37 punten hoger op 11143,31 punten, een winst van 4 procent. De breed samengestelde S&P 500-index kreeg er 4,6 procent bij tot 1172,64 punten en de door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq-index stond 4,7 procent hoger op 2492,68 punten.

Nasdaq

De Nasdaq profiteerde van een flinke sprong van Cisco Systems, producent van netwerkapparatuur, dat 16 procent omhoogschoot. Het bedrijf meldde woensdag nabeurs dat het de omzet het afgelopen kwartaal met 3 procent had zien groeien, meer dan analisten hadden verwacht. Ook de winst lag hoger dan voorspeld.

Verder kregen beleggers ook goede hoop door de gunstige resultaten van News Corp. Het mediabedrijf van Rupert Murdoch, dat de afgelopen weken zwaar onder vuur lag door de afluisterpraktijken in Groot-Brittannië, steeg op de beurs met ruim 19 procent. ''Beleggers grijpen alles aan als bewijs dat de Amerikaanse economie niet opnieuw in een dip raakt'', aldus een Amerikaanse econoom.

Ook internetconcern AOL ging flink omhoog en noteerde een winst van ruim 12 procent. Dat gebeurde nadat de directie een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 250 miljoen dollar had afgekondigd.

Retailbedrijven

Retailbedrijven deden het eveneens goed. Warenhuisketen Kohl's maakte beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend en mocht op de beurs een plus van 8 procent schrijven.

Analisten hadden niet de illusie dat de rust nu was weergekeerd. ''Het is net bungy-jumpen. We zijn van een kleine brug afgesprongen en zijn nu weer teruggeveerd. Maar we blijven heen en weer gaan'', aldus een analist.

Europese beurzen

Wel was de positieve stemming waarmee de Europese beurzen de handel hadden afgesloten op Wall Street goed voelbaar. De handel kreeg meer rust nadat de Franse centrale bank had verzekerd dat de Franse banken solide waren.

Eerder speelden zorgen over de gezondheid van de Franse financiële sector en een mogelijke afwaardering van Frankrijk de handel parten. Beleggers bleken ook de aankondiging van een extra ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy gunstig op te vatten.

De euro was donderdag 1,42425 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese handel.