DEN HAAG - Verzekeraar Aegon heeft last van de zwakke dollar. Het bedrijf zei donderdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers dat een daling van de winst voor belastingen het gevolg was van een lagere dollarkoers.

Het onderliggend resultaat voor belastingen dat in Amerika werd behaald kwam uit op 325 miljoen euro, 18 procent minder dan een jaar eerder. Daardoor daalde het totale onderliggend resultaat van 487 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2010 naar 401 miljoen euro dit jaar.

De nettowinst bedroeg 404 miljoen euro, tegen 413 miljoen euro in 2010.

Onderliggend resultaat

Het onderliggend resultaat in het Verenigd Koninkrijk en Nederland liep relatief nog harder terug. Dit was echter het gevolg van eenmalige lasten.

In Nederland nam Aegon een voorziening voor het risico dat verzekerden langer leven dan eerder voorzien en voor investeringen. In het VK werd een voorziening genomen voor verbetering van de klantenadministratie.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts noemde de huidige economische situatie zeer uitdagend. Desondanks zei hij vertrouwen te hebben in de groeivooruitzichten voor de verzekeraar. De topman sprak verder zijn vertrouwen uit in Amerikaanse staatsobligaties. Deze zijn nog steeds een belangrijke en veilige bezitting.

Dividend

Wynaendts zei desgevraagd dat Aegon nog steeds van plan is begin volgend jaar weer dividend uit te keren. Het concern heeft eerder bekendgemaakt over de tweede helft van het jaar 0,10 euro dividend per aandeel te willen betalen.

De topman wilde geen commentaar geven op mediaberichten over de verkoop van Britse activiteiten.

Zwakke eurolanden

Verzekeraar Aegon heeft voor ruim 4,6 miljard euro een investeringen uitstaan in de vijf zwakke eurolanden. Dat bleek donderdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers van de verzekeraar.

Aegon had voor in totaal 866 miljoen euro aan staatsobligaties van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië. Verder staat er 675 miljoen euro uit bij banken in deze landen en zit 940 miljoen euro in hypotheekderivaten.

De grootste belegging in deze landen, ruim 2,1 miljard euro, zit in bedrijfsobligaties. Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts zei dat de investering in aandelen verwaarloosbaar klein is.

De topman zei ook dat Aegon ongeveer 2 miljard euro aan Franse staatsobligaties in de boeken heeft staan. De blootstelling aan Franse banken is beperkt. Zorgen over de bestendigheid van vooral de Franse bank Société Générale zorgden woensdag wereldwijd voor dalende aandelenmarkten.