TOKIO - De aandelenbeurzen in het Verre Oosten openden donderdag weer in de min, maar door koopjesjagende handelaren trokken de beurzen in de loop van de dag weer wat bij.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio begon 1,79 procent lager op 8876 punten, nadat eerder de Dow Jones met 4,6 procent in de min was gesloten wegens nieuwe zorgen over de schuldencrisis in Europa en het effect op de Amerikaanse economie. Tegen 6.00 uur (Nederlandse tijd) stond de Nikkei op min 1,29 procent.

De aandelen van Japanse banken stonden in navolging van de forse verliezen van de banken in Europa en de Verenigde Staten onder druk. De exportbedrijven moesten inleveren door de stijgende koers van de Japanse yen waardoor hun producten duurder worden.

Hang Seng

De Hang Seng in Hongkong ging 2,52 procent lager van start op 19.295 punten maar krabbelde iets op naar min 1,11 procent.

De Kospi-index in Seoul dook bij de opening 4 procent omlaag naar 1733 punten maar wist de groene cijfers te behalen met 0,75 procent in de plus. In Australië bleken de hernieuwde zorgen minder effect te hebben. All Ordinaries in Sydney opende 1,2 procent lager op 4092 punten. Dit verlies liep in enkele uren terug tot 0,45 procent in de min.

Shanghai wist een verlies bij opening van 1,58 procent op 2508 punten terug te brengen tot min 0,25 procent.

Midden-oosten

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag een verdeeld beeld zien. De Hang Seng in Hongkong noteerde 1 procent lager in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney noteerde vlak en de Kospi in Seoul won 0,6 procent.