NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn woensdag opnieuw met groot verlies gesloten. Zorgen over de schuldencrisis sloegen weer over naar de Amerikaanse markten en zetten vooral financiële fondsen zwaar in de min. In het laatste uur liepen de verliezen in hoog tempo op

De Dow-Jonesindex sloot 4,6 procent lager op 10.719,94 punten. De brede S&P 500-index daalde 4,4 procent tot 1120,76 punten.

Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 4,1 procent tot 2381,05 punten. Daarmee werden de winsten van dinsdag, toen de graadmeters 4 tot 5 procent hoger sloten, weer weggevaagd.

Aandelen van banken gingen sterk onderuit door de vrees dat de Amerikaanse financiële concerns schade lijden door de Europese schuldencrisis. Goldman Sachs, Citigroup en Bank of America leverden maar liefst 10 procent van hun beurswaarde in. Morgan Stanley ging ruim 9 procent achteruit. JPMorganChase werd bijna 6 procent minder waard.

Rake klappen

In Europa kregen bankaandelen woensdag ook rake klappen, onder meer door geruchten over een mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk en problemen bij de Franse bank Société Générale. Deze verhalen werden van alle kanten met klem tegengesproken, maar dat kon zware koersverliezen niet voorkomen.

Walt Disney verloor ruim 9 procent van zijn beurswaarde. Het entertainmentbedrijf liet dinsdag na het slot van de beurs weten in het afgelopen kwartaal meer winst en omzet te hebben behaald dan een jaar eerder.

Dat nam de zorgen over de kansen van het bedrijf in een verslechterende economie echter niet weg.

Lage rente

Dinsdag zorgde de aankondiging van de Federal Reserve dat de rente in de Verenigde Staten de komende 2 jaar extreem laag blijft, nog voor sterke winsten op Wall Street. Van die opluchting was woensdag echter weinig meer over.

Het vooruitzicht van de langdurige voortzetting van het ruime monetaire beleid hielp alleen de olieprijs nog omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3 procent tot 81,60 dollar. Die stijging werd ook veroorzaakt door het bericht dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week minder waren dan gedacht.

De euro werd woensdagavond voor 1,4185 dollar verhandeld, tegen 1,4175 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Eerder op de dag bereikte de euro nog een waarde van 1,44 dollar.