TOKIO - De verliezen op de aandelenbeurzen in het Verre Oosten liepen maandag, de eerste handelsdag na de historische verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten, in de loop van de handelsdag sterk op.

De Nikkei-index sloot uiteindelijk 2,2 procent lager op 9097,56 punten.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten maandag ook een roodgekleurd beeld zien. De All Ordinaries in Sydney daalde 2,7 procent en de Kospi in Seoul verloor 3,8 procent. De Hang Seng in Hongkong noteerde 3,9 procent lager in de middaghandel.

Kort voor de opening van de Aziatische beurzen lieten de zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, in een verklaring weten de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen om de stabiliteit van de financiële markten te helpen.

Ondanks de steunmaatregelen zochten beleggers veiligere havens op. De goudprijs klom tijdens de handelsdag in het Verre Oosten voor het eerst in de geschiedenis tot boven de grens van 1700 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Nerveus

Een anonieme handelaar sprak tegen persbureau Reuters van een erg nerveuze handel. In Tokio stelde een marktstrateeg dat ''de verkoopgolf'' nog niet voorbij is.

Vooral banken en bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van de export stonden in het Verre Oosten onder druk.