OMAHA - Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft in het tweede kwartaal flink meer winst geboekt dankzij goed renderende investeringen. Dat werd dit weekeinde bekendgemaakt.

De nettowinst steeg tot 3,4 miljard dollar (2,4 miljard euro) van bijna 2 miljard dollar een jaar eerder. Berkshire profiteerde van de investering van 5 miljard dollar in de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, die een jaarlijks rendement oplevert van 10 procent. Ook het spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe, dat vorig jaar door Berkshire werd overgenomen voor ruim 26 miljard dollar, droeg bij aan de hogere winst van het bedrijf.

Derivaten

Daarnaast leed Berkshire een veel kleiner verlies met investeringen in derivaten. Het verlies kwam hier uit op 184 miljoen dollar tegen 2,18 miljard dollar negatief een jaar eerder. De oorlogskas van Berkshire bedroeg aan het einde van het afgelopen kwartaal 47,9 miljard dollar, bijna 20 miljard dollar meer dan een jaar eerder.

De 80-jarige Buffett is een van de rijkste mensen ter wereld. Hij sprak afgelopen weekeinde nog zijn onbegrip uit over de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Volgens Buffett bezit zijn bedrijf voor ruim 40 miljard dollar aan Amerikaanse staatsleningen en is hij niet van plan die van de hand te doen.