AMSTERDAM - De aandelenmarkten gaan een onrustige week tegemoet na de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarschuwde al voor zware klappen op de beurs door de afwaardering.

Vrijdagavond verlaagde S&P de rating van de VS van AAA naar AA-plus. Het is de eerste keer dat de VS de hoogste kredietwaardigheid verliezen. S&P is bezorgd over de hoge staatsschuld en de onenigheid onder Amerikaanse politici over de aanpak om de tekorten weg te werken.

S&P dreigde de kredietwaardigheid binnen 2 jaar verder te verlagen als er geen concrete stappen worden genomen om de financiën op orde te brengen.

Paniek

Afgelopen week was al sprake van enige paniek op de wereldwijde aandelenmarkten door de toenemende zorgen over de schuldencrisis en de afzwakkende economie. De breed samengestelde S&P 500 in New York zakte vorige week 7,2 procent, het zwaarste verlies sinds november 2008 toen de financiële crisis op haar hoogtepunt was.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag voor het eerst in bijna 2 jaar onder de 300 punten met een verlies van 1,5 procent. Een dag eerder zakte de Amsterdamse hoofdindex zelfs 3,2 procent.

Slecht moment

Volgens de VEB had de afwaardering niet op een slechter moment kunnen komen ''Afgelopen week waren beleggers het vertrouwen in de beurs helemaal kwijt. Beleggers hapten naar adem en het weekend had voor rust moeten zorgen. Maar deze nieuwe tegenvaller zal psychologisch zijn uitwerking niet missen. Maandag zullen de beurzen van start gaan in een nieuwe realiteit.''

Onzekerheid reageert nu op de beurzen. ''In een woord: volatiliteit'', aldus een Amerikaanse marktstrateeg. Een voorbode van de reactie onder beleggers kon zondag al gezien worden op de beurs in Tel Aviv. Die verloor bij opening meer dan 6 procent, waarna de handel tijdelijk werd stilgelegd.

Italiaanse staatsleningen

De Europese schuldencrisis zal deze week ook weer een hoofdrol spelen op de beursvloeren. De Europese Centrale Bank wil naar verluidt zondag een beslissing forceren over de koop van Italiaanse staatsleningen. De zorgen nemen steeds meer toe dat Italië het volgende slachtoffer kan worden van de crisis. Ook gaan de ministers van Financiën van de G7-landen vergaderen om de schuldensituatie in de wereld te bespreken.

Verder komen deze week in Amsterdam bedrijfscijfers van onder meer de fabrikant van bakkerijproducten CSM, bodemonderzoeker Fugro, verzekeraar Aegon, postbedrijf PostNL en de producent van hoogwaardige metalen AMG.