NEW YORK - De aandelenmarkten op Wall Street zigzagden vrijdag door de handelsdag. Na een hogere opening zakten de koersen weg. Berichten over Europese actie om de schuldencrisis te bezweren leidden tot koersherstel.

Maar toen aan het eind van de handel de balans kon worden opgemaakt was het merendeel van de winsten weer verdampt.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,5 procent in de plus op 11444,61 punten. De brede S&P 500 sloot juist 0,1 procent lager op 1199,38 punten en technologiegraadmeter Nasdaq noteerde met een min van 0,9 procent op 2532,41 punten.

De S&P is acht dagen op rij in het rood gesloten. Afgelopen week heeft de graadmeter 7,2 procent verloren. Dit was het grootste weekverlies sinds november 2008. Toen teisterde de financiële crisis de aandelenmarkten.

De grote beweeglijkheid van de beurs was ook te zien in het handelsvolume. Aan het eind van de dag waren 15,8 miljard aandelen verhandeld. Dit was het grootste dagaantal in ruim een jaar tijd.

Berlusconi

Vanuit Europa kwam het bericht dat de Europese Centrale Bank (ECB) bereid is in te grijpen op de markt voor Italiaanse en Spaanse staatsleningen. De waarde daarvan heeft de laatste tijd flink onder druk gestaan, wat heeft geleid tot grote zorgen over een escalatie van de schuldencrisis.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi gaf een persconferentie waar hij een versnelling van economische hervormingen aankondigde. Ook riep hij op tot een spoedbijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7-landen, de groep van zeven rijkste economieën ter wereld.

Banencijfer

Eerder op de dag kwam een meevallend Amerikaans banencijfer naar buiten. De banengroei in juli kwam met 117.000 nieuwe banen hoger uit dan verwacht. Bovendien werd het cijfer voor de banengroei in juni opwaarts bijgesteld.

Financiële aandelen behoorden desondanks tot de grootste verliezers. Bank of America daalde in de Dow 7,5 procent. Citigroup zakte 3,9 procent, Goldman Sachs 0,8 procent.

De Amerikaanse producent van consumentengoederen Procter & Gamble maakte vrijdag voorbeurs beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend dankzij hogere prijzen en kostenbesparingen. Het aandeel Procter & Gamble won in de Dow 1,7 procent.

Euro

De euro won wat terrein op de dollar. De Europese munt noteerde 1,4285 dollar. Aan het eind van de Europese beurshandel was de munt 1,4155 dollar waard.

Ruwe Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder tot 87,05 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,9 procent tot 109,30 dollar.