WASHINGTON - Oliemaatschappij Shell heeft van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken toestemming gekregen voor proefboringen in het Arctisch gebied. Shell wil volgend jaar in de Beaufortzee ten noorden van Alaska proefboringen doen.

De Amerikaanse milieu- en natuurautoriteiten moeten nog akkoord gaan met de plannen van het olieconcern.

Shell heeft goede hoop dat alle vergunningen in orde zullen komen. ''We zijn voorzichtig optimistisch dat we rond deze tijd volgend jaar aan het boren zullen zijn'', aldus een woordvoerder.

Milieuorganisaties hebben hun afschuw over de boringen al kenbaar gemaakt en kijken naar juridische manieren om ze tegen te houden. De milieubewegingen vinden dat de natuur en de lokale bevolking in het gebied in groot gevaar wordt gebracht door de activiteiten van oliemaatschappijen.

Nigeria

Oppositiepartij SP wil dat het kabinet een reactie geeft op een recent verschenen rapport van de Verenigde Naties waarin harde kritiek wordt geuit op de rol van Shell in Nigeria. Volgens de partij draagt de regering verantwoordelijkheid als een Nederlands bedrijf zich niet goed gedraagt in het buitenland.

Uit het VN-rapport is gebleken dat de opruimwerkzaamheden als gevolg van de olievervuiling in Nigeria mogelijk de grootste ooit zijn in de wereld. Het herstel van het getroffen gebied Ogoniland in het zuidoosten van het land kan 25 tot 30 jaar duren.

Tekortkomingen

In de studie wordt Shell tekortkomingen verweten. Zo waren de controle en het onderhoud van de olieleidingen ontoereikend, waardoor gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn ontstaan.

SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) Shell op het matje moeten roepen. "Het gaat hier om een ernstige aantasting van de rechten van mensen en van het milieu’’, stelt ze.