MADRID - De groei van de Spaanse en Italiaanse economiën waren in het tweede kwartaal minimaal. Mogelijk koopt de ECB nu staatsobligaties op van de Mediterraanse landen.

Zowel de Spaanse als de Italiaanse economiën groeiden de afgelopen drie maanden met slechts tienden van procentpunten en kwamen uit op respectievelijk 0,2 en 0,3 procent groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit ramingen van de Spaanse centrale bank en het Italiaanse bureau voor de statistiek.

Het eerste kwartaal bedroeg de Spaanse groei een ook al niet riante 0,3 procent. ''De beschikbare informatie over het tweede kwartaal wijst op een verzwakking van de activiteiten, in een markt die door de schuldenproblematiek in de eurozone verslechtert'', aldus de centrale bank in zijn maandelijkse bericht.

Staatspapieren

Toch waren het de Italiaanse staatsobligaties die vrijdag onder de Spaanse staatspapieren zakten. De waarde van 10-jarige Italiaanse staatsobligaties lag vrijdagochtend voor het eerst sinds mei 2010 lager dan die van vergelijkbaar Spaans staatspapier. Dit is een teken dat investeerders de economische risico's in Italië groter vinden dan in Spanje.

De rente op 10-jarige Italiaanse leningen liep op tot 6,26 procent, terwijl de rente op Spaanse leningen licht zakte tot 6,22 procent. De rente op staatsleningen beweegt tegengesteld aan de waarde. Een hoger rendement op een obligatie betekent een lagere waarde.

ECB

Het Financieele Dagblad meldt dat de handel op de Europese obligatiemarkt vrijdagochtend met flinke koersschommelingen is gestart. Het gerucht zoemt rond dat de ECB actief intervenieert, en mogelijk dit keer wel Spaans en Italiaans papier koopt.

Na een aanvankelijke daling van de prijzen van de Spaanse en Italiaanse papieren, trokken die in de loop van de ochtend hun verliezen weer goed. Onder obligatiehandelaren is daardoor het vermoeden ontstaan dat de ECB actief is op de markt en meer staatsobligaties opkoopt.