LONDEN - Royal Bank of Scotland heeft het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro). Nu overweegt de bank het schrappen van een fors aantal banen.

De bank zag zijn leningenportefeuille verslechteren, moest afschrijven op Griekse staatsobligaties en zag nog weinig verbetering in Ierland, aldus maakte RBS vrijdag bekend.

In het tweede kwartaal schreef de bank een verlies voor belastingen van 678 miljoen pond (783 miljoen euro) vergeleken met een winst van 1,17 miljard pond een jaar eerder. De verliezen op slechte leningen stegen tot 2,3 miljard pond van 2 miljard pond in het eerste kwartaal.

Griekse staatsobligaties

RBS trof in het tweede kwartaal voorzieningen van 733 miljoen pond voor verliezen op Griekse staatsobligaties en 1,25 miljard pond op de activiteiten in Ierland.

De opbrengsten stonden verder onder druk door vergoedingen van 850 miljoen pond voor compensatie van klanten die ondeugdelijke beleggingsproducten hadden gekocht.

2000 banen

Vanwege het verlies overweegt RBS 2000 banen te schrappen bij zijn investeringstak GBM binnen een periode van 12 tot 18 maanden. Dat zei topman Stephen Hester vrijdag.

RBS heeft sinds de uitbraak van de wereldwijde financiële crisis in 2008 meer dan 27.000 banen geschrapt. Bij de Britse bank werken nu wereldwijd ongeveer 148.000 mensen.