TOKIO - Mitsubishi Heavy Industries en Hitachi, twee van de oudste conglomeraten in Japan, voeren gesprekken over een fusie. Dat hebben bronnen rond de onderhandelingen donderdag gezegd tegen persbureau Reuters.

Een samengaan stelt de twee beter in staat om de kosten te drukken, de concurrentie aan te gaan en de duurdere yen het hoofd te bieden.

Mitsubishi Heavy Industries is het grootste luchtvaartconcern van Azië en de grootste binnenlandse leverancier aan de Japanse defensie. Hitachi, een imperium met 900 bedrijven, is op het gebied van industriële elektronica de grootste in Japan.

Omzet

De gezamenlijke omzet van de twee zou uitkomen op 150 miljard dollar (106 miljard euro). Daarmee zou, na de Amerikaanse kolos General Electric, het op een na grootste conglomeraat ter wereld ontstaan.

Vooralsnog ontkennen Hitachi en Mitsubishi de fusiegesprekken. ''Maar als dit bevestigd wordt zou dit erg gunstig zijn voor de Japanse industrie en economie. Japanse bedrijven hoeven dan niet meer met elkaar te concurreren voor buitenlandse opdrachten'', stelt een econoom van MU Investments.