AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa kleurden donderdag bloedrood door grote zorgen over de Europese schuldencrisis.

De vrees neemt steeds verder toe dat de crisis overslaat naar landen als Italië, Portugal en Spanje. Sterke cijfers van ING en Unilever konden het tij niet keren in Amsterdam.

De AEX-index daalde 9,84 punten (3,2 procent) tot 300,85 punten. De MidKap zakte 22,13 punten (4,3 procent) tot 490,65 punten. De aandelenmarkten in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 3,9 procent omlaag.

In Milaan kelderde de beursindex 3,2 procent, de hoofdgraadmeter in Madrid ging 3,6 procent omlaag en de hoofdindex in Lissabon verloor 3,3 procent.

Italië

De financiële markten vrezen dat met name Italië het volgende slachtoffer zou kunnen worden van de crisis, ondanks de maatregelen die premier Berlusconi donderdag aankondigde om de Italiaanse economie te versterken.

De onrust werd nog verder versterkt door de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso. Die zei dat het Europese noodfonds mogelijk moet worden vergroot om meer landen te hulp te kunnen schieten.

Verder liet de Europese Centrale Bank (ECB) weten dat de ECB doorgaat met het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden en dat de economie in de eurozone de laatste maanden is afgezwakt.

Euro

De euro stond zwaar onder druk door alle zorgen over de schuldencrisis. De Europese eenheidsmunt zakte donderdag tot 1,4150 dollar van een stand van 1,4325 dollar aan het einde van de handel op woensdag.

ING kwam donderdag met sterke cijfers over het tweede kwartaal, maar dat mocht niet baten. Het aandeel ging bij opening nog sterk omhoog, maar moest uiteindelijk onder druk van het negatieve sentiment een verlies slikken van 5,4 procent.

SNS Reaal

Aegon daalde 4,5 procent, SNS Reaal verloor 5,8 procent en Delta Lloyd zakte 3,8 procent.

Ook elders in Europa kregen de financiële fondsen zware klappen door zorgen over de schuldencrisis. In Parijs daalde Crédit Agricole 4,4 procent, BNP Paribas stond 2,9 procent lager en Société Générale zakte 6,4 procent.

Het Duitse Commerzbank leverde 6,1 procent in, Allianz daalde 2,4 procent en Deutsche Bank noteerde 4,2 procent lager in Frankfurt. In Londen moest Lloyds 10,2 procent achteruit en Barclays ging 7,8 procent omlaag.

Unilever

De producent van consumentengoederen Unilever heeft in het eerste halfjaar de winst en omzet verhoogd door hogere prijzen te rekenen aan klanten. Het bedrijf wist zich aan de onrust te onttrekken met een koerswinst van 2,7 procent.

De olieprijzen gingen wel mee omlaag in de algemene malaise op de financiële markten. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 3,3 procent tot 88,91 dollar. Brentolie daalde 2,6 procent tot 110,22 dollar.