AMSTERDAM - Delta Lloyd heeft de premie-inkomsten in het eerste halfjaar met 5 procent zien stijgen naar 2,9 miljard euro. Dat maakte het verzekeringsconcern donderdag bekend.

De stijging betreft inkomsten zonder Duitsland mee te tellen. Delta Lloyd kondigde vorig jaar aan in dat land te stoppen met de verkoop van nieuwe verzekeringen. Het onderdeel staat nu ook in de etalage.

De operationele winst in de eerste zes maanden bedroeg 213 miljoen euro. Dit betekende een stijging van 28 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toen kwam dit winstcijfer uit op 167 miljoen euro.

Aanscherping

Bestuursvoorzitter Niek Hoek sprak van ''goede prestaties'' door zijn bedrijf. Volgens hem werpt een eerder ingevoerde aanscherping van de strategie vruchten af. Zo werkt het bedrijf onder meer aan een vereenvoudiging van de organisatie.

Delta Lloyd wil ook werken aan het beheersen van de kosten. Omdat het concern hier prioriteit aan geeft, zal een doelstelling om voor 2012 de operationele kosten terug te brengen tot maximaal 850 miljoen euro eerder bereikt zijn, waarschijnlijk nog dit jaar.

De situatie op de financiële markten noemt Delta Lloyd ''nog steeds volatiel en broos''. Maar de huidige ontwikkeling is geen aanleiding om de winstverwachting aan te passen. Delta Lloyd rekent op een jaarlijkse groei van het operationeel resultaat en dividend met minstens 3 procent.

Belgische verzekeringsactiviteiten

Delta Lloyd heeft een oogje laten vallen op Belgische verzekeringsactiviteiten die vorige maand door ING in de etalage zijn gezet, zo zei Hoek in een telefonische persconferentie. ''Als er goede mogelijkheden zijn dan overwegen wij dat'', aldus de bestuursvoorzitter.

Het tussentijdse dividend bedraagt 42 cent per aandeel, een stijging van 5 procent. Het aandeel Delta Lloyd noteerde donderdagochtend 4,3 procent hoger op 14,69 euro.