TOKIO - Japan heeft donderdag op de valutamarkten ingegrepen, in een poging een verdere stijging van de toch al dure yen af te zwakken. Beleggers reageerden positief.

De centrale bank van Japan kondigde ook aan verdere monetaire versoepelingsmaatregelen te nemen. De Bank of Japan zal het bestaande inkoopprogramma voor onder meer staats- en bedrijfsobligaties van 40 biljoen yen (circa 340 miljard euro) uitbreiden met 10 biljoen yen.

Basisrente

Ook liet de centrale bank weten dat het bestuur unaniem heeft gestemd om de basisrente ongewijzigd te laten tussen 0 en 0,1 procent.

Een sterke yen wordt als ongunstig gezien omdat het de producten van Japanse exporteurs relatief duur maakt. De Japanse economie staat daarbij al onder druk na de verwoestende aardbeving en tsunami in maart.

Nikkei

Beleggers reageerden positief op de interventie van Japan op de valutamarkten. De Nikkei-index sloot 0,2 procent hoger op 9659,18 punten.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen desondanks overwegend verliezen zien. De All Ordinaries in Sydney daalde 1,3 procent en de Kospi in Seoul verloor 2,3 procent. De Hang Seng in Hongkong noteerde 1,0 procent lager in de middaghandel.