AMSTERDAM – Shell heeft de aansprakelijkheid aanvaard voor een olieramp in Nigeria in 2008. Dat heeft een advocaat van de getroffen Nigeriaanse gemeenschap woensdag gezegd. Daardoor kan het olieconcern in de toekomst nog miljoenen dollars aan nieuwe claims verwachten.

Het gaat om een dubbele olielek in 2008 in het Bodo-district, een gebied in de Nigerdelta, met een gemeenschap van zo’n 69.000 mensen.

Daarbij werd twee keer binnen een paar maanden een pijpijn geraakt die 120.000 vaten olie per dag vervoerde. Daardoor zijn er volgens de advocaat tienduizenden vaten ruwe olie in rivieren en beken terechtgekomen.

Meer claims

Buiten de rechtszaal om zal het Brits-Nederlandse olieconcern gesprekken gaan voeren met gedupeerden om een schikking te treffen. "De onderhandelingen over een schikkingsvoorstel zullen in de herfst serieus van start gaan”, aldus de advocaat.

Het nieuws dat Shell verantwoordelijkheid neemt voor de ravage zal er volgens experts, geciteerd in de Britse krant The Guardian, toe leiden dat gedupeerden van andere olierampen ook de weg naar het hof zullen gaan maken.