NEW YORK - Speculatie dat de Amerikaanse overheid met een derde steunpakket komt voor de kwakkelende economie, zorgde woensdag voor een omslag op Wall Street.

Na een reeks van zeven dagen met lagere slotstanden viel er eindelijk weer eens winst te bejubelen. De graadmeters stonden lange tijd in de min na een tegenvallend bericht over de dienstensector.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen sloot 0,3 procent hoger op 11.896,44 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index steeg 0,5 procent tot 1260,34 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 0,9 procent tot 2693,07 punten.

Wall Street begon met bescheiden winsten aan de handel, maar de inkoopmanagersindex voor de dienstensector gooide roet in het eten.

Laagste punt

De barometer van bedrijvigheid in de sector daalde onverwacht, van 53,3 in juni naar 52,7 in juli, en kwam daarmee op het laagste punt sinds februari 2010.

Eerder deze week zorgde een tegenvallende inkoopmanagersindex voor de industrie al voor forse koersdalingen.

Dienstensector

Een positief rapport over de Amerikaanse banenmarkt werd compleet ondergesneeuwd door het nieuws over de dienstensector.

Volgens loonstrookverwerker ADP nam de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector in juli met 114.000 banen toe. Dat is weliswaar minder dan de 145.000 arbeidsplaatsen in juni, maar meer dan de 100.000 banen die economen voorspelden.

Ondanks de opsteker daalde de S&P tussentijds tot de laagste stand sinds 26 december vorig jaar. De twee andere indices stonden op de laagste niveaus in maanden.

Tweede omslag

De tweede omslag, deze keer van verlies naar winst, volgde op uitspraken van Donald Kohn tegenover The Wall Street Journal.

De voormalige vice-president van de Federal Reserve zei tegen de zakenkrant dat de Fed een nieuwe steunronde kan overwegen om de economie op gang te helpen.

Ook andere grote namen uit de financiële wereld, zoals Bill Gross, die 's werelds grootste obligatiefonds Pimco beheert, zeiden dat de Fed aan maatregelen werkt om de economie vlot te trekken.

Mastercard

Creditcardmaatschappij Mastercard was de uitblinker in New York met een koerswinst van 13,4 procent na de bekendmaking van beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers.

De euro werd voor 1,4320 dollar verhandeld, een fractie minder dan de 1,4325 dollar bij het slot van de Europese beurzen.