AMSTERDAM - De Zwitserse frank is woensdag hard gedaald ten opzichte van de euro en de dollar. De Zwitserse centrale bank verraste de markten met maatregelen om de kracht van de munt in te perken, na de recente stijging tot recordniveaus.

De Zwitserse munt daalde met 2,1 procent ten opzichte van de euro en meer dan 1 procent tegenover de dollar, nadat de Zwitserse Nationale Bank (SNB) zei dat het de interbancaire rente zo dicht mogelijk bij nul wil krijgen.

Tegelijkertijd zal de centrale bank de aanvoer van liquiditeit voor de frank op de geldmarkt de komende dagen sterk vergroten.

Volgens de bank is de Zwitserse frank ernstig overgewaardeerd en vormt de dure munt een bedreiging voor de economie. ''De verwachting voor de Zwitserse economie is aanzienlijk verslechterd'', aldus de bank

Verkrapping

"De SNB zal geen aanhoudende verkrapping van de monetaire omstandigheden tolereren en neemt daarom maatregelen tegen de sterke Zwitserse frank", aldus de centrale bank in een verklaring.

De SNB neemt de stappen nadat de Zwitserse frank de afgelopen dagen nieuwe recordkoersen neerzette tegenover de euro en dollar. Valutabeleggers vluchtten naar de veilige haven van de Zwitserse munt uit vrees voor de gevolgen van vertragende mondiale economische groei voor de schuldencrisis in de eurozone.

Effectiever

"Het blijft te bezien of dit effectiever is dan de massale maar mislukte poging tot valuta-interventie van vorig jaar, maar instinctief zou dit veel beter moeten werken", zei analist Marc Ostwald van Monument Securities.